Tórshavn

Færøerne består af 18 øer af vulkansk oprindelse, der kendetegnes med sine stejle klipper, høje bjerge og smalle fjorde. De første bosætninger kan spores tilbage til 600-tallet, og med tiden har øgruppen udviklet sig til et moderne samfund med en veludviklet fysisk og digital infrastruktur. De seneste år har Færøerne oplevet en historisk befolkningsvækst, og rundede i 2019 52.000 beboere.

 

”Perlen i Atlanterhavet” kaldes hovedstaden Tórshavn, som er Færøernes største by. Havnebyen og hovedstaden tæller med sine mere end 19.000 indbyggere, omkring 40% af landets befolkning.

 

Tórshavn, der blandt færinger bliver kaldt Havn, ligger centralt placeret på Færøerne på den største ø, Streymoy. Infrastrukturelt går forbindelsen mellem nordlig og sydlig del af Færøerne via Tórshavn. Byen er udviklet omkring en god naturlig havn, i læ for blæsten og lavtrykkene fra vest, med frit udsyn til solopgangen i øst.

 

Havnen på Tórshavn er Færøernes primære godshavn, hvor størstedelen af importen og eksporten bliver ført igennem. Havnen bliver i øjeblikket udvidet med 124.000 m2, som forventeligt kan tages i brug i løbet af 2020. En stor del af de private og offentlige arbejdspladser på Færøerne er i Tórshavn, som også er en vækstdynamo for hele landet.

Hovedstaden er i konstant udvikling, og med den stigende befolkning udvides byen med hastige skridt. Byen har udviklet sig omkring havnen, og er bymidten med tiden blevet et center for handel, administration og kultur. De senere år er der kommet mere fokus på at skabe levende byrum og forskønnelse af bymidten med fokus på at tiltrække og skabe mere liv i midtbyen.

Byen er vokset sammen med Argir og Hoyvík, som tidligere har været selvstændige kommuner, men som i dag er bydele i hovedstaden. Grønne kiler langs to store åer adskiller disse tre bydele, og fungerer disse som grønne friluftsområder i Tórshavn.

 

I kommuneplanen for Tórshavns kommune viser befolkningsprognoser en betydelig vækst af indbyggere og arbejdspladser. På infrastrukturområdet er der planlagt en større ringvej udenom byen, for bl.a. at minimere trafikal belastning i byen. Samtidig arbejdes der med at forbedre muligheden for miljøvenlige transportformer for at etablere mere attraktive byrum, kulturgader og torve i midtbyen i Tórshavn.

 

Visionen for Tórshavn er, at byen skal være et kraftcenter på Færøerne for erhverv, handel, shipping service, kultur og idræt.

 

More information

Tórshavnar kommuna

Contacts

Birita Wardum

Statsarkitekt og leder af byplanafdelingen, Teknisk forvaltning

Biritaw@torshavn.fo

+298 28 11 09

Sissal Fosaa

Byplanlægger på byplanafdelingen, Teknisk forvaltning

sissalf@torshavn.fo

+298 21 23 18
X
X