Morgonmöte 1 – Den sinnliga staden

I hösten första morgonmöte får vi höra tre olika perspektiv på hur vår omgivning påverkar oss och diskuterar hur framtidens byar kan främja vår hälsa. Hur upplever vi byn med våra skilda sinnen och hur påverkar byns olika element och miljöer oss? Vår omgivnings lukter, ljud, luftkvalitet och ljusförhållanden är en självklar del av vår vardag.

 

Thrive Zones – byrum med bedre luftkvalitet
Luftforurening er en af de helt store udfordringer, som byerne i fremtiden må tackle for at sikre sunde byer. Luftforurening har nemlig en lang række negative konsekvenser – ikke bare for den fysiske men også mentale sundhed.

Flere byer er begyndt at monitorere luftkvaliteten – heriblandt København. Gehl har i de seneste år – bl.a. i samarbejdet med Københavns Kommune – arbejdet med at udvikle ’thrive zones’ hvor mennesker kan trives i bedre luftkvalitet – bl.a. igennem nogle pilotprojekter.

 

Stadens välljud och oljud – att remixa en stad
Vad är det som låter i en stad och varför? Vem bestämmer om ljudutrymmet och hur formger vi städer för en mer välbalanserad ljudmiljö?

Genom att visa exempel på Efterklangs utförda och planerade ljudmiljöprojekt i Helsingborg lyfts frågor kring vad vi som invånare i städer till vardags går runt och lyssnar på och vad vi hade föredragit om vi hade haft möjligheten att välja.

Martin Hallberg är konceptutvecklare och ljuddesigner och arbetar med flera aspekter av stadens ljudmiljö – bland annat formgivning av ljudet ifrån framtidens bilmotorer och soundscaping av stadsmiljöer.

 

Blisterhaugen
Kunstnerparet Magnar Gilberg og Bjørg Nyjordet startet arbeidet på Blisterhaugen våren 2019. Området ble tidligere kalt hasj-skogen i bydelen Saupstad-Kolstad hvor det i perioden 2013-2020 er gjennomført en områdesatsing for å bedre levekårene for innbyggerne.

I dette kunstprosjektet er tilstedeværelse, deltagelse og dialog viktige stikkord. Tid er deres viktigste virkemiddel, slik at de kan etablere kontakt med de som bruker stedet og oppnå tillit til å etablere en ny bruk av parken. Sammen med barn, unge, eldre og andre innbyggere er det satt ned blomsterløk, dyrket og høstet potet, ryddet skog og saget ved, smidd rekkverk og ikke minst stekt vafler og kokt kaffe på åpen ild.

 

Se en film om projektet här och läs mer om projektet på hemsidan!

 

Presentationer

X
X