Till minne av Dag Johansson

Det var med stor bestörtning som vi i slutet av november mottog beskedet att Dag Johansson, stadsbyggnadsstrateg i Norrköping gått bort. Våra tankar går till Dags nära och kära och till kollegorna i Norrköping. Även i Nordic City Network kommer Dag att lämna ett stort tomrum efter sig.

 

Dag var en klok, intelligent och varm person som med sin analytiska förmåga och sitt stora engagemang har varit en viktiga kraft i nätverkets utveckling. Dag och Norrköping har varit med i Nordic City Network nästan sedan starten 2009. Med sitt industriarv är Norrköping ett tydligt exempel på den transformation från industri- till kunskapsstad som varit grunden för NCN:s tesbildning. 2011 höll NCN sin första konferens i Norrköping på temat politiskt ledarskap och Dag som då var stadsarkitekt guidade nätverket runt i industrilandskapet. Vid konferensen myntades begreppet ”guldzonen” (samarbetet mellan politik och tjänstepersoner) som sedan dess varit ett stående tema i nätverket.

 

Som den ivriga och framåtblickande person Dag var bytte han ofta roll och plats. 2013 tog hans sig vidare och blev stadsbyggnadschef i Eskilstuna och det dröjde inte länge innan Eskilstuna var en del av NCN. Två år senare blev Dag istället chef för detaljplaneavdelningen i Linköpings kommun och så hade NCN fått ännu en medlemsstad. Under denna period kallade vi honom vår värvare i Östergötland.

 

Dag har spelat en stor roll i Nordic City Network som tänkare såväl som praktiker. Sedan 2010 har han aktivt deltagit i nätverkets arbete både med att utveckla teman och teser och med nätverkets organisatoriska utveckling. Dag har med andra ord gjort ett starkt avtryck i Nordic City Network – tankar och idéer som vi kommer att bära med oss, värna och utveckla.

 

Tack för allt du bidragit med Dag – vi kommer sakna dig!

 

Marcus Horning, ordförande NCN och sekretariatet

X
X